Document 7MK1bBx1oZqpkzr1xZ1ZrpMko
PLAINTIFF'S EXHIBIT
19 m U
NO. 86-G-2460
ERMA FAYE HARRIS, INDIVIDUALLY
AND AS NEXT FRIEND OF WESLEY HARRIS, A MINOR, BETTY HARRIS ALLEN, PHYLLIS HARRIS KIRBY
AND JAMES HARRIS,_ ADULT CHILDREN
R0*t*T c. FLOXO ,
IN THE DISTRICT COURT OF*
VS. BRAZORIA COUNTY, TEXAS
THE DOW CHEMICAL COMPANY, ET AL
151ST JUDICIAL DISTRICT
DEFENDANT, W. R. ZANES & COMPANY OF LOUISIANA, INC.'S ANSWERS TO PLAINTIFFS' INTERROGATOR!ES
TO: Plaintiffs, by and through their attorney of record, J. Ronald Tucker, J. Ronald Tucker 6 Associates, 1100 Leeland, Houston, Texas 77002-7697
Pursuant to Rule 16B of the Texas Rules of Civil procedure, the Defendant, W. R. Zanes t Company of Louisiana, Inc., by and through its attorney of record, hereby submits its answers to the written interrogatories propounded to it by the Plaintiffs and their attorney of record.
Respectfully submitted, T.ORANCE S, THOMPSON
ST00I0499
WlttoN F. CHALKER TBN: 04059600 303 Jackson Hill, Suite 300 Houston, Texas 77007 (713) 668-5560
CERTIFICATE OF SERVICE >^^day
That on tnis the TfelC7day of June, 1987, I hereby certify that a true and correct copy of the foregoing instrument has been forwarded to all counsel of recorSTin^Nthe .pefluired manner.
L -- ---------
WftTON F. CHALKER
ST00I0500
1. Does your company manufacture asbestos insulation oc asbestos containing materials? If the answer is yes, please describe in full, exact and precise detai what products you manufacture of have ever manufactured in the past, giving the dates that those products were manufactured and the brand name under which those manufactured asbestos containing products were marketed.
ANSWER: w. R. Zanes does not manufacture asbestos isulation or any other product. We are a service organization.
2. Please state the beginning date on which your company began manufacturing asbestos and/or asbestos containing products and list each year after that date which your company manufactured asbestos and/or asbestos containing products, giving the brand names under which the products were marketed in each year and if your company has stopped namufacturing such products, give the date on which said products were last manufactured oc produced.
ANSWER: Not applicable.
3. Please state your name, official title, address, and the capacity in which you are answering these interrogatories.
ANSWER: Don L. Downing, Chairman of the Board, W. R. Zanes & Company of Louisiana, tnc.
4. Please state the name, address and occupation of any and all parties who contributed any information to the answering of these interrogatories.
ANSWER: William St. John, Jr., President, W. R. Zanes fc Company of Louisiana, Inc.
5. Did this Defendant, between the years of 1951 and present, manufacture and/or sell and/oc furnish asbestos containing products for use by Dow Chemical Company and/or Dow Badische and/or Badische Corporation? If the answer is yes, please list the dates upon which such products were furnished and/or sold to Dow Chemical Company, Dow Badische, and/or Badische Corporation and attach any and all sales invoices for asbestos containing products to these companies.
ANSWER: No
T
6. ANSWER:
Give the name and trade name of ail types of asoestos containing materials manufactured or sold by you, giving the dates that you began to manufacture or sell such materials. Include for each a description of the materials, including the asbestos and sxlica content.
W. R. Zanes & Company of Louisiana, Inc. does not manu facture or sell any asbestos containing materials.
7. Before placing your asbestos containing products on the market, did you make, or cause to be made, any studies to determine whether your products would be hazardous to persons who would be handling them? If so, please state what study, or studies were done, by whom and what dates.
ANSWER: Not applicable.
ST 00 I 050 I
8. ANSWER:
When was your company first aware that asbestosis could occur among workers who were exposed to the inhalation of asbestos- fibers from products manufactured or sold by you7
Not applicable.
9. ANSWER:
What steps were instituted to prevent damage or further damage to the workers exposed to asbestos?
Not applicable.
10. Has your company been sued prior to this occurrence for any claim related to asbestos damage? If so, state-.
a. Cause number and style of the case
b. City, county and state where filed
c. List all parties to the suit
d. List all attorneys involved in the suit
e. The result of the suit
_____________ ___ f.__Thje dates of_ such_ filings____ ANSWER: See attached sheet.
__________
S T 0 0 I0502
11. ANSWER:
Have you ever been fined or otherwise forced to take corrective action regarding asbestos hazards as a result of an inspection by OSHA or any other governmental agency? If so, state when and by what agency.
No
12. ANSWER:
a. How many current and previous employees of your company have made a claim or claims for damages as a result of exposure to asbestos prior to 1987?
None.
ANSWER:
b. List each employee or former employee and give the date of such claim and the disposition of the claim.
Not applicable.
13. In accordance with Rule 166b2(d)(l), please state the name, address and telephone number of any expert witness(es) whom you intend to call upon to testify in your behalf in the trial of this cause and for each such expert, a brief synopsis of the expected testimony and subject matter said expert(s) will be testifying to.
ANSWER: Not known at this time.
14. Do you maintain an OSHA~ log at your facility? If
so, how many years do you keep such logs?
In answering
this interrogatory, please attach copies of all such logs
as you have in your possession or under your care, custody
and/or control.
ANSWER: Logs are kept a minimum of five (5) years.
ST 0 0 10503
15. ANSWER:
Please list your chief safety engineers or other type safety officers for the years 1951 to present with complete addresses for each such person.
None.
16. ANSWER:
what type of warnings regarding the dangers inherent in working around asbestos were disseminated to your employees from the time your company first became aware of the dangers of asbestos through the present? In answering this interrogatory, please attach true, correct and complete copies of all such warnings.
Our employees do not work with asbestos.
17. ANSWER:
What safety measures and devices such as respirators, were implemented to protect your employees and required after your company first became aware of the dangers of asbestos and what years such measures and devices were required.
Not applicable.
18. What type of decontamination procedures were instituted, and when, to reduce the risk of exposure to asbestos of your employees?
ANSWER: Not applicable.
19. ANSWER:
Please list your workers compensation carrier and address of same for each year from 1951 through the present.
Our insurance has historically been placed with Trinity Companies.
STOOI0504
20. Has vour company ever been a member o any o the below listed organizations or associations? If yes, give the dates in which your company was a member of each organization.
a. Thermal Insulation Manufacturer Association, Inc.
b. lac.
National Insulation Manufacturers Association,
c. Asbestos Insulation Association
d. Asbestos Textile Institute
e. Industrial Hygiene Foundation of America or its successor. Industrial Health Foundation
ANSWER: No
21.Prior to 1960, did yeu or your predecessor ever have any labor inspectors or anyone from your company whose job it was to go into areas where your products were being used or installed, to make a dust level count? If so, state when this procedure started, the purpose of such procedure, and what action, if any, was taken in response to these findings.
ANSWER: Not applicable.
22. Please state whether or not any division of your company or subsidiary engaged in any activity involving the use of asbestos or asbestos products, had any claims for lung diseases or death from lung disease attributable from asbestosis, mesothileoma, lung cancer, broncogenic cancer or metastatic carcinoma. If the answer is yes, give the name of such employees and attach copies of such claims.
ANSWER: Not applicable.
23. Has your company, or its predecessor, ever conducted any studies concerning the effects of the inhalation of asbestos dust fibers on one using or being exposed to any of the asbestos materials manufactured, sold, or distributed by you. If your answer is yes, give the date and nature of such studies, the name of the persons conducting such studies, the purpose of the study(ies), and attach a copy of any report based upon studies.
ANSWER: Not applicable.
24. ANSWER:
State the year that this Defendant, or any predecessor, was first advised of either threshold limit values, or amximum allowable concentrations of both asbestos dust and total dust by the American Conference of Governmental Industrial Hygienist, and state the name of the employeeofficial of the company receiving such advice and attach copies off the instrument communicating such advice.
Not advised.
25. When do you contend the state of the medical literature was such that you had a duty to warn persons exposed to asbestos containing products or asbestos dust that such exposure could cause severe, disabling lung disease, including but not limited to, chronic obstructive pulmonary disease, asbestosis, mesothelioma, carcinoma and/or chronic bronchitis?
ANSWER: Not applicable.
26. Does Defendant contend that asbestos products can be manufactured so as to eliminate all potential health hazards to workers working with them? If yes, explain fully.
ANSWER: Not applicable.
ST00I05Q5
27. Is it possible for a layman to distinguish your asbestos containing products from those manufactured or distributed by your competitors when such products have been removed from their container or containers? If so, please describe how you contend your product can be distinguished from those of a competitor.
ANSWER: we do not have any asbestos containing products.
Was such threshold limit value or maximum allowable concentration inquired about in Inter rogatory Number 25 total dust or just asbestos dust?
"ANSWER: _ Not applicable.
29. Please state what percentage of the total market for asbestos and/or asbestos containing products, including asbestos insulation your company has realized from the date which your company first began manufacturing and marketing asbestos containing products and each year thereafter, until the present date or until the date that you last manufactured these products. In asnwering this Interrogatory, answer first on the basis of nationwide sales and secondly, on the basis of sales within the State of Texas, either direct sales, or sales through distributors and/or retailers.
ANSWER: We are not in this market.
CO
CD CD
CD
cn
CD
cr
30. ------
What relationship has existed since 1951 and continuing to the present, between your company and Dow Chemical Company and/or Dow Badische and/or Badische Corporation? In answering this Interrogatory, give the information for each year from 1951 to 1987.
ANSWER: W. R. Zanes & Company of Louisiana, Inc. has been and .still is a customs house broker for these companies.
Answer to Interrogatory No. 10
1. (a) Cause No. H-84-606, George Knowles vs. Lykes Bros. Steamship Co., Inc., et al vs. ACandS, Inc., et al. (b) United States District Court for the Southern District of Texas, Houston Division. (c) Plaintiff, George Knowles; all other Defendants in this
suit are a matter of public record. (d) Plaintiff's attorney is Stephen M. Vaughan, Mandell fc Wright, 712 Main Street, Suite 1600, Houston, Texas 77002. All defense counsel are a matter of public record. (e) Dismissed as to us. (f) 2-3-84
2. (a) Cause No. H-82-3713, Mary E. Thierry, Widow of Prank G. Thierry, Deceased, Mary Ann Wilson, Juanita Thierry, Kenneth Wayne Thierry and Frank G. Thierry, Jr. vs. Lykes Bros. Steam
ship Co., Inc., et al vs. ACandS, Inc., et al. (b) United States District Court for the Southern District of Texas, Houston Division.
(c) Plaintiffs, Mary E. Thierry, Widow of Frank G. Thierry, Mary Ann Wilson, Juanita Thierry, Kenneth Wayne Thierry and
Frank G. Thierry, Jr.; all other Defendants in this suit are a matter of public record. td) Plaintiffs' attorney is Stephen M. Vaughan, Mandell i Wright, 712 Main Street, Suite 1600, Houston, Texas 77002. All defense counsel are a matter of public record. (e) Dismissed as to us. (f) 2-6-84
3. i^1
(a) Cause No. H-33-10Jft-^John Wesley Harris _ys Lykes Bros. Steamship Co., Inc., et al vs. ACandS7 Inc.,et al. (b) United States District Court for the Southern District of Texas, Houston Division. (c) Plaintiff, John Wesley Harris; all other Defendants in this suit are a matter of public record. (d) Plaintiff's attorney is Stephen M. Vaughan, Mandell & Wright, 712 Main Street, Suite 1600, Houston, Texas 77002. All defense counsel are a matter of public record. (e) Dismissed as to us. (f) 3-12-84
4. (a) Cause No. 86-CV1030, Leroy Wilkes vs. City of Galveston, Texas d/b/a Galveston Wharves, etc., et al. (b) 212th Judicial District Court of Galveston County, Texas. (c) Plaintiff, Leroy Wilkes; all other Defendants in this suit are a matter of public record. (d) Plaintiff's attorney is Robert D. Rapp, Mandell & Wright, 712 Main Street, Suite 1600, Houston, Texas 77002. All defense counsel are a matter of public record.
(e) Pending. (f) October, 1986.
5. (a) Cause No. H-82-23S6, Sandra Jean Randolph, Independent Executrix of the Estate of Philip R. Trevilion vs. Lykes Bros. Steamship Co,, Inc., et al. (b) United States District Court for the Southern District of Texas, Houston Division. < c) Plaintiff, Sandra Jean Randolph; all other Defendants in this suit are a matter of public record. <d) Plaintiff's attorney is Atreus M. Clay, 5643 Turtle Creek, Houston, Texas 77017. All defense counsel are a matter of pub
lic record. (e)' Dismissed as'to us
(f) 2-1-84
o
o
CD
cn
CD
Page 2 Answer to Interrogatory No. 10
6. (a) Cause No. H-83-4564, Roger D. Caldwell vs. Lykes Bros. Steamship Co., Inc., et al vs. ACandS, Inc., et al. (b) United States District Court for the Southern District of Texas, Houston Division. (c) Plaintiff, Roger D. Caldwell; all other Defendants in this suit are a matter of public record. (d) Plaintiff's attorney is Atreus M. Clay, 5225 Allendale, Houston, Texas 77017. All defense counsel are a matter of public record. (e) Dismissed as to us. (f) February, 1984.
7. (a) Cause No. H-83-4015, Dollie Mae Richard, Representative of the Estate of Murphy Richard, Deceased, Individually, and Brenda Richard DeRouselle and Michael W. Richard vs. Lykes Bros. Steamship Co., Inc. vs. ACandS, Inc., et al. (b) United States District Court for the Southern District of Texas, Houston Division. (c) Plaintiffs, Dollie Mae Richard, Brenda Richard DeRouselle and Michael W. Richard; all other Defendants in this suit are a matter of public record. (d) Plaintiffs' attorney is Stephen M. Vaughan, Mandell & Wright, 712 Main Street, Suite 1600, Houston, Texas 77002. All defense counsel are a matter of public record. (e)""Dismissed as to us. (f) 2-2-64
8. (a) Cause No. H-83-196, Dorothy A. Moses, Widow of A. C. Moses, Deceased, Individually and as Natural Guardian of Daphne Elaine Moses, Stephanie Delane Moses and Permelia Felice Moses, Children vs. Lykes Bros. Steamship Co., Inc., et al vs. ACandS, Inc., et al. (b) United States District Court for the Southern District of Texas, Houston Division. (c) Plaintiffs, Dorothy A. Moses, Daphne Elaine Moses, Stephanie Delane Moses and Permelia Felice Moses; all other Defendants in this suit are a matter of public record. (d) Plaintiffs' attorney is Stephen M. Vaughan, Mandell & Wright, 712 Main Street, Suite 1600, Houston, Texas 77002. All defense counsel are a matter of public record. (e) Dismissed as to us. (f) 5-1-84
9. (a) Cause No. H-83-124, Isiah Allen, Jr., et al vs. Lykes Bros. Steamship Co., Inc., et al vs. ACandS, Inc., et al. (b) united States District Court for the Southern District of Texas, Houston Division. (c) Plaintiffs, Isiah Allen, Jr. and numerous others; all other Defendants in this suit are a matter of public record. (d) Plaintiffs' attorney is Stephen M. Vaughan, Mandell & Wright, 712 Main Street, Suite 1600, Houston, Texas 77002. All defense counsel are a matter of public record. (e) Dismissed as to us. (f) 2-7-84
STOOII 0508
AFFIDAVIT
STATE OF TEXAS COUNTY Of HARRIS
BEFORE HE, the undersigned authority, on this day personally
appeared Don Downing, who after being duly sworn, did on his oath
depose and say that he has signed the foregoing ANSWERS TO INTERRO
GATORIES and that the facts conta
correct.
SUBSCRIBED-A1*D SWORN TO BEFORE ME, a Notary Public, on this
day of
________, 1987.
ST0 0 10509
'-TOMIORANCE ~LARRT 0. THOMPSON
HHAV** ADAMS
'PRANK & STAHL JR.
WKXLAM HU/rTIES
cur*0*0 A. LAWRENCE. JR. -WILTON F. CHALKS*
LAW OFFICES
LORANCE 4 THOMPSON
303 Jackson HH) at Mamonal Onva Suita 100
FNKURC 1
ronaldlbam
DOUGLAS C. CLARK
LYNNC 0. LANMNO MCHAROLCLU80N VICKI MANN DEAN*. QUINN
\
\> M'
\
District Clerk-Brazoria County 400 N. Velasco Angleton, Texas 77515
ROBERT
FLOVL
Re: Cause No. 86-G-2460
Erma Faye Harris, et- al vs. The Dow Chemical Company, et al 151st Judicial District Court of Brazoria County, Texas
Dear Ms. Bennett:
Please find enclosed Defendant, W. R. Zanes & Company of Louisiana, Inc.'s Answers to Plaintiffs' Interrogatories in the above numbered and captioned cause. Please file same among the papers and documents in this cause.
Please acknowledge receipt by file stamping the enclosed copy of the front sheet and return to me in the enclosed selfaddressed stamped envelope.
By copy of this letter, I am forwarding a copy of said docu ment to all counsel of record.
Thank you for your assistance in this matter.
Sincerely yours.
HOMPSON
in
--i CD O
CD
'JD CD
WFC/vlf Enclosurescc: Al1 counsel of record
Client
ALFA