Document 10zkzjnZwp8N5Gey3LR21Dvbq
IN THE COURT OF COMMON PLEAS BUTLER COUNTY, OHIO
ROGER DALE BLAKE, et al., Plaintiffs,
vs. A-BEST PRODUCTS COMPANY, et al.,
Defendants.
) Case No.CV96 01 0191
) (Hon. George Elliott)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
DEFENDANT FOSECO, INC.'S RESPONSES TO PLAINTIFFS' MASTER SET
OF INTERROGATORIES
The Defendant Foseco, Inc., hereby provides the following responses to Plaintiffs'
Master Set of Interrogatories pursuant to, under the protection of, and to the extent that such
requests comply with the Ohio Rules of Civil Procedure, subject to the "General Objections"
noted below:
These responses are based on facts known to or believed by Foseco, Inc. at the time of
answer. As much as the information sought concerns matters and events which occurred many
years ago, it is difficult, if not impossible, to reconstruct or retrieve a complete past history.
Therefore, Foseco, Inc. reserves the right to amend these responses as, and if, new or better
information becomes available, or if any error is discovered. To the extent that the information
contained herein differs in any respect from any previous responses to discovery, this response
shall be deemed to update and supersede such prior responses.
GENERAL OBJECTIONS 1. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek to require it to respond on behalf of any other entity. 2. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek to require it to provide information other than that which may be obtained through a reasonably diligent search of its records. 3. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek to require it to respond other than in accordance with the Ohio Rules of Civil Procedure. Thus, Foseco, Inc. declines any obligation to: (a) locate or interview former employees or any other person not presently employed or engaged by Foseco, Inc.; (b) generate documents not presently existing; (c) describe its unsuccessful efforts to answer any request; (d) identify an unknown custodian or the current custodian of documents not in Foseco, Inc.'s possession; (e) identify the file designation and other identifying designation, the present location, or the source of documents identified unless specifically requested in the request; (f) add to or to change the meaning of any request in the conjunctive or disjunctive; (g) respond to any aspect of a request not described with reasonable particularity by the express language of the request; or (h) provide medical or other expert opinion beyond the scope of Foseco, Inc.'s business. 4. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek to require it to reveal trade secrets or other confidential product or commercial information. 5. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek to require it to respond to questions or to identify or produce documents relating to times, events and other things beyond the subject matter of the Complaint, or outside of the period from 1965 to 1976, during which Foseco, Inc. may have manufactured asbestos-containing hot-top products,
-2-
or relating to any products other than asbestos-containing hot-top products. 6. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek to
require it to provide information concerning its manufacturing operations, or any safety precautions or tests undertaken therein, whether in compliance with OSHA or otherwise, inasmuch as the occupational level exposures of manufacturing workers differs from the occupational level exposure of hot-toppers/mold yard workers who would have installed or utilized the products.
7. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek to require it to provide information or to identify any documents or other tangible things prepared or obtained in anticipation of litigation or for trial where the Plaintiff has not shown that it (1) has substantial need for the materials in the preparation of the case and (2) is unable to obtain the substantial equivalent of the materials by other means without undue hardship.
8. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek to require it to disclose privileged attorney-client communications or information otherwise protected from discovery on the grounds of privilege.
9. Foseco, Inc. objects generally and individually to these discovery requests on the grounds and to the extent that they assume facts not in evidence or otherwise erroneous and on the further grounds that they are vague, overly broad, oppressive, unduly burdensome, excessive in number, not relevant to the subject matter of the litigation, and not calculated to lead to the discovery of admissible evidence and thus declines to pursue a detailed search of its documents.
10. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek to obtain information concerning products which are not relevant to the subject litigation. Plaintiffs
-3-
claim to have contracted an asbestos-related disease. The only relevant products would be those which contained asbestos and have been identified as having been sold to Plaintiffs place of employment.
11. Foseco, Inc. hereby adopts the motions and objections of the other Defendants, and reserves the right to adopt future motions and objections relating to Plaintiffs discovery requests.
12. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek to require it to gather and summarize information contained in voluminous papers that are already a matter of public record.
13. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek to require it to provide information which is equally available to the Plaintiff as to Foseco, Inc,
14. Foseco, Inc. objects to these discovery requests to the extent that they seek it to respond other than in accordance with the Ohio Rules of Civil Procedure and thus Foseco, Inc. declines to identify computer tapes and programs, computer printouts and any electronic, mechanical or electric records or representations of any kind (including, without limitation, tapes, cassettes, disks, recordings and computer memories), or fields, files, menus, databases, or other computer classifications or material, inasmuch as such documents constitute documents or other things prepared or obtained in anticipation of litigation or for trial, work product, confidential attorney-client communications, and otherwise privileged documents.
Subject to the foregoing "General Objections" and the limitations which are outlined with regard to each specifically numbered discovery request, Foseco, Inc. responds to Plaintiffs' discovery requests without waiver of, and with the preservation of the following:
-4-
(1) The right to object to the use of any responses, or the subject matter thereof, on
any ground in any proceedings in any action (including any trials) ;
(2) The right to object on any ground, at any time, to a demand or request for a
further response to these discovery requests or to any other discovery requests relating to the
matters contained herein; and
(3) The right at any time to revise, correct, add to, supplement, or clarify any of the
responses to Plaintiffs' discovery requests contained herein.
INTERROGATORIES
CORPORATE NAME
1. For each Interrogatory below, please state the name and last known address of
each person answering it, including whether he/she is employed by Defendant and if employed
by Defendant include job title, length of employed by Defendant and a year by year list of all
other positions, titles, or jobs held when working for Defendant.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above.
Anthony Money Vice-President, Foseco, Inc.
Length of time employed by Foseco: Year by year list of other positions:
October 1, 1972 to the present. October 1, 1972 - Comptroller April 1, 1974 - Vice-President of Finance Ortober, 1980 - Vice-President of
Finance and Administration 1989 to Present - Vice-President of
Administration
-5
2. Please state whether or not Defendant is a corporation. If so, please state:
(a) Your correct corporate name; (b) The state of your incorporation; (c) The address of your principal place of business; (d) Your registered agent for service in the state of Ohio.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above.
(a) Corporate name: Foseco, Incorporated (b) State of incorporation: Delaware. (c) Address of principal place of business: 20200 Sheldon Road,
Cleveland, OH (d) Registered agent for service in Ohio: CT Corporation.
3. Please describe Defendant's corporate history including any:
(a) Mergers; (b) Consolidations; (c) Asset purchases; (d) Acquisitions; or (e) Spinoffs.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above.
June 28, 1933 February 1961 November 12, 1974 December 20, 1974
Foundry Services, Inc. incorporated in New York
Foundry Services, Inc. changes its name to Foseco, Inc. (still incorporated in New York).
Foseco, Inc. (New York) creates Foseco Minsep North America, Inc. (Delaware).
Foseco, Inc. (New York) merged with Foseco Minsep North America, Inc. (Delaware) to become Foseco Minsep, Inc. (Delaware).
-6-
May 16, 1977
Foseco, Inc. (Delaware) was dissolved.
May 16, 1977
Foseco Minsep, Inc. (Delaware) changes its name Foseco, Inc. (Delaware).
4. Please state whether or not the Defendant has purchased, assumed, or in any other
manner acquired any of the assets and/or liabilities of any corporation or entity (such
corporations or entities being limited to those engaged in the mining, selling, manufacturing,
marketing, or distribution of asbestos-containing products). If so, please state the following:
(a) (b) (c)
ANSWER:
The name of each such corporation or entity; Date of acquisition; The nature of the company as it relates to asbestos.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., has not purchased, assumed, or in any other
manner acquired any of the assets and/or liabilities of any corporation or entity, such
corporations or entities being limited to those engaged in the mining, selling, manufac
turing, marketing or distribution of asbestos-containing products.
EVER SELL ASBESTOS
S. Has Defendant ever engaged in the mining, manufacturing, selling, marketing,
installation or distribution of asbestos-containing products? If so, please state the following:
(a) The name of the company engaged in the activity (whether it is Defendant, Defendant's predecessor, or Defendant's subsidiary).
(b) As to each product mined, manufactured, sold, marketed, installed or distributed, please state the following: 1) The trade or brand name; 2) Its identification number (model, serial number, etc.) 3) The time period it was manufactured, mined, marketed, distributed or sold;
-7 -
4) Its physical description including color, general composition, and form;
5) A detailed description of its intended use and purpose; 6) A detailed description of the type package in which it was sold,
listing the dates of each type of package used, a physical description of the package, and a description of any printed material or trademarks that appeared thereon; 7) The percent of asbestos which it contained; 8) The percent of asbestos by asbestos type (amosite, crocidolite, tremolite, anthophyllite).
(c) The time period during which each of these products were on the market;
(d) A description of the physical composition of each product;
(e) How each of these asbestos-containing product can be distinguished from those of competitors;
(f) (g) ANSWER:
A description of the physical appearance of such product; A detailed description of the intended uses.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., objects to this interrogatory to the extent that it
seeks to elicit information irrelevant to the current litigation. Further objection is made
on the grounds to the extent that this interrogatory attempts to obtain information
which is not likely to lead to the discovery of admissible evidence. The job sites identi
fied as being at issue or relevant to the subject litigation are ARMCO/A.K. Steel,
Middletown Plant and ARMCO/A.K. Steel, Hamilton Plant. Foseco, Inc. incorporates
by reference its response to Interrogatory No. 46. Foseco, Inc. provides the following
response, subject to and incorporating these objections.
(a) The Defendant, Foseco, Inc., sold the following asbestos-containing hot top product to ARMCO/A.K. Steel, Middletown Plant.
-8-
(b) (1) Profax.
(2) There was no one uniform identification number to designate the product. The identification number would depend on the steel mill to which the product was being provided.
(3) Upon information and belief, Foseco, Inc. began its initial development of the Profax product in 1962. The Profax system of insulating the tops of ingot molds to increase the quality and yield of poured steel was a new and untried concept. Preliminary efforts addressed laboratory testing of die proposed product and development of manufacturing/
, production equipment. Foseco, Inc. worked with interested steel mills in a cooperative effort to develop the Profax product
? that would assist in increasing the quality and yield of steel ingots. Limited product development sales of Profax were first made in late 1962. Foseco, Inc. continued to change, improve and develop the Profax product which resulted in Profax being offered for general commercial sale in December, 1965. In 1972, Foseco, Inc. began to search for substitutes for asbestos. Foseco, Inc. had limited success in formulating asbestos-free recipes for Profax which could be used in the ingot molds of specific steel mills. Thus, not all recipes for Profax contained asbestos during the time period 1972 to July 1, 1976. On July 1, 1976, Foseco, Inc. terminated the use of asbestos with regards to any remaining Profax recipes that had not been successfully re-formulated as asbestos-free. By July 11, 1976, Foseco, Inc. 's sales force had researched and confirmed that all of Foseco, Inc.'s hot top products contained in its steel mill purchaser's inventories/warehouses were asbestos-free.
(4) Profax was a hard board material that was brown/tannish brown in color. The size of the Profax board depended upon the size of the ingot mold to which it was to be applied. Profax boards were custom manufactured to specifically fit within a particular steel mill's ingot mold. No sawing, grinding, or other manipulation of the product was intended in order to have it fit within the ingot mold.
(5) Profax was intended to be used in the production of steel ingots. Profax was a single use product that would be installed in the top of a cast iron ingot mold. Molten steel, in excess of 2,000 degrees Fahrenheit, would be poured into the ingot mold to the top of the Profax material. Before purchasing Profax from Foseco, Inc. steel mills would make their ingot mold(s)
-9-
available to Foseco, Inc. for inspection. Measurements of the ingot mold(s) would be obtained which enabled Foseco, Inc. to custom manufacture its Profax product to specifically fit within the steel mills' ingot mold(s). Thus, no preparation of the Profax product was required at the steel mills. Various methods of attaching the Profax material in the ingot mold/head boxes were available. Spring clips, wedges, metal .X clips, pneumatic nail guns, and specialty apparatus were available to secure the Profax boards within the ingot molds/head boxes. Foseco, Inc. would work with steel mills in developing an application method which best suited the needs of the steel mill purchaser. The various means of applying the product were well known to the purchasers of the Profax products.
(6) X- (7)
Profax was initially shipped for sale in cardboard boxes on top of wooden pallets. In approximately 1968/69, the product was plastic shrink-wrapped on a wooden pallet. The size and amount contained in each container would depend upon the size of the ingot mold for which the Profax was being supplied. No logos, writings, impressions, or identifying marks appeared on the Profax product itself. The product name "Profax" as well as the name "Foseco" and the Foseco ladle logo would have appeared on the cardboard boxes in which Profax was initially sold. The mold size for the Profax board would have also appeared on the packaging. The name Profax, as well as the name Foseco and the ladle logo would have appeared on a paper insert with regards to the plastic shrink-wrap method of shipping. Beginning in late 1972, a caution label was attached to the packaging of Profax materials.
^ 7/
Profax contained anywhere from 0% to 5% asbestos by weight.
,' (8) u-'
Profax that was offered for general commercial sale contained approximately 4% amosite asbestos and approximately 1% chrysotile asbestos.
(c) See response to Interrogatory 5(b)(3).
(d) The material components of the products varied throughout the years depending upon customer requirements and needs. Foseco, Inc. considers its recipe for Profax to be a trade secret which requires the constituent parts of the product to remain confidential.
- 10-
(e) It would be extremely difficult if not impossible to distinguish Foseco, Inc.'s Profax product from those of its competitors once the products were removed from the shipping packaging.
(f) See response to Interrogatory to 5(b)(4).
(g) See response to Interrogatory to 5(b)(5).
6. Does Defendant or any of its subsidiary companies claim that any patent would
cover any product listed in answer to Interrogatory No. 5? If so, please state the following:
(a) (b) (c)
ANSWER:
The date of each patent; The date same was issued; The number of each patent application that is pending.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., provides an affirmative response to this Interroga
tory.
(a) November 16, 1965
(b) November 16, 1965
(c) Not applicable.
7. Have any of the products listed above in answer to Interrogatory No. 5 been
altered in chemical composition since first being marketed? If so, please state the following:
(a) The trade name of each such product; (b) The date each such product was altered; (c) The nature of the alteration; (d) The reason for the alteration.
ll -
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., provides an affirmative response to this interrogatory.
(a) Profax. (b) It would be impossible for the Defendant, Foseco, Inc., to identify
every date on which the above product would have been altered. (c) The alterations would have concerned the constituent parts of the
product. Changes to the product would range from minor alterations of the recipe for production purposes to m^jor changes such as the substitution of one constituent part for another. (d) To improve the product's performance and, after the necessary research and development, to eliminate asbestos from the formulations. Major changes to the product would need to be approved by the steel mill customers.
8. Have any of the asbestos-containing products listed in response to Interrogatory
No. 5 ever been marketed, distributed, packaged, labeled, and/or sold by any other company
or business? If so, please state the following:
(a) (b)
(c) (d) (e)
(f)
(g)
ANSWER:
The name and address of each such company. The names and address of Defendant's distributors in Ohio and Illinois since 1940. The date of each sale. The name of the person at each location with whom you primarily dealt. A list of all asbestos-containing products that you sold to each location from 1945 to 1980. The amount of each asbestos product sold to each location during this period. Please identify all documents relating to this distributor for the particular location.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. No other companies or businesses were allowed to market, distribute, package,
label, and/or sell Foseco, Inc.'s products which were listed in response to Interrogatory
No. 5.
-12 -
8.1 Does Defendant have reason to believe that the asbestos-containing products listed
in response to Interrogatory No. 5 were used at the ARMCO/A.K. Steel Middletown Plant
and/or the ARMCO/A.K. Steel Hamilton Plant. If you answer is "yes", please state the basis
of your answer.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., has reason to believe that its Profax product listed
in response to Interrogatory No. 5 was used at the ARMCO/A.K. Steel, Middletown
Plant. The Defendant, Foseco, Inc., bases this response on the sales records of Foseco,
Inc. The Defendant, Foseco, Inc., upon information and belief, did not sell any
asbestos-containing products to the ARMCO/AK Steel, Hamilton Plant.'
8.2 For each company or business that Defendant knows may have marketed,
distributed, installed, and/or sold, those products listed in response to Interrogatory No. 5
ARMCO/A.K. Steel Middletown Plant and/or ARMCO/A.K. Steel Hamilton Plant, please that
the following:
(a) (b) (c)
(d)
(e) ANSWER:
The name and address of each such company The date of each sale from Defendant to such other company; The name of the person at each other company with whom Defendant primarily dealt. Names and quantities of the asbestos-containing products that you marketed, distributed, installed, and/or sold to each such company from 1950 to 1974; * Please identify all documents relating to the sales of each such company.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above.
- 13-
(a) Not applicable. (b) Not applicable. (c) Not applicable. (d) Not applicable. (e) Not applicable.
8.3 If you do not know any business that may have marketed, distributed, installed,
and/or sold the products listed in response to Interrogatory No. 5 to ARMCO/A.K. Steel
Middletown Plant and/or ARMCO/A.K. Steel Hamilton Plant, please state the names and last
known addresses of those companies who Defendant knows marketed, distributed, and/or sold
their asbestos-containing products in Ohio from 1950 to 1974. For each of those companies,
please state the following:
(a) (b) (c)
(d)
ANSWER:
Name and address of each such company; The dates of each sale from Defendant to such other company; The name of the person at each other company with whom Defendant primarily dealt; The names of the asbestos-containing products that Defendant marketed, distributed, and/or sold to each such company from 1950 to 1974.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above.
(a) Not applicable. (b) Not applicable. (c) Not applicable. (d) Not applicable. (e) Not applicable.
8.4 Does Defendant have records and/or any knowledge that reflects sales of their
asbestos-containing products to ARMCO/A.K. Steel Middletown Plant and/or ARMCO/A.K.
Steel Hamilton Plant? If so, please state:
(a) The names and last known addresses of those people with such knowledge; (b) The location of such records.
- 14-
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above.
(a) Anthony Money. (b) 20200 Sheldon Road, Cleveland, Ohio.
9. Did Defendant or any of Defendant's distributors, as listed in response to
Interrogatory Nos. 8.1, 8.2, and/or 8.3 have sales representatives who specifically called on
ARMCO/A.K. Steel Middletown Plant and/or ARMCO/A.K. Steel Hamilton Plant, from 1945
to 1975? If your response is yes, as to each facility, please state the following:
(a)
(b) (c) (d)
ANSWER:
The name and last known address of each such representative and whether they are still employed by Defendant; The period of time they acted as your representative; Their general responsibility as to each facility; and Whether that person is still alive.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. With regard to the ARMCO/AK Steel, Middletown Plant, the Defendant, Foseco,
Inc., responds:
(a)
(b)
_ (O V ' <d)
Mr. Osterhout, Mr. Wright, and Mr. Smith, addresses unknown. Mr. Osterhout, 1969 and 1970; Mr. Wright, 1972 and 1973; Mr. Smith 1974 and 1975. Sales representative. Upon information and belief, Mr. Osterhout and Mr. Wright are not deceased. The status of Mr. Smith is unknown to Foseco, Inc.
10. Did Defendant ever have any division or subsidiary engaged in the contract
business of applying asbestos-containing products? If so, please state:
(a) The name of each subdivision; (b) The full address of the home office and the date such subdivision or
subsidiary was engaged in this contracting business; and
- 15-
(c) ANSWER:
Whether said division or subsidiary conducted such business at ARMCO/A.K. Steel Middletown Plant and/or ARMCO/A.K. Steel Hamilton Plant, from 1954 to 1975? If so, please state: (1) The dates of such contracts; (2) The specific asbestos-containing products that were used in each
contract.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., did not have any division or subsidiary engaged in
the contract business of applying asbestos-containing products.
11. Did Defendant ever have any division or subsidiary engaged in the contract
business of applying asbestos-containing refractory? If so, please give the name of each
subdivision, the full address of the home office and the date such subdivision or subsidiary was
engaged in this contracting business.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., did not have any division or subsidiary engaged in
the contract business of applying asbestos-containing refractory.
12. Please identify by location and product produced, each plant in which products listed
in your answer to Interrogatory No. 5 have been manufactured and/or assembled and the dates
said plants have been in operation.
ANSWER: ^
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above.
The Defendant, Foseco, Inc., objects to this Interrogatory as being irrelevant to the
-16-
subject litigation. Further objection is made on the grounds that the information requested
is overly broad and is not likely to lead to the discovery of admissible evidence.
13. Has Defendant, at any time, entered into a "rebranding" agreement with any other
company, either as a buyer or a seller, concerning asbestos-containing products and/or materials?
If so, please state:
(a)
(b) (c) (d) (e) (f)
ANSWER:
The name of the company manufacturing the asbestos product under such agreement; The trade name affixed to such products; The periods of time covered by each such agreement; The volume (in dollars amounts) of each such transaction; The purchaser of such products; Does Defendant currently have in its possession any of the writings or contracts concerning such rebranding agreement?
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., has not at any time entered into a "rebranding"
agreement with any other company, either as buyer or seller, concerning any asbestos-
containing products and/or materials.
14. What is the name, address and job title of each individual who participated in the
design and preparation of manufacturing specifications for each such product listed above in
answer to Interrogatory No. 5?
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant is unable at this time to identify by name, address and job title
each individual who participated in the design and preparation of manufacturing
specifications for each product listed above in the Defendant, Foseco, Inc.'s answer to
- 17-
Interrogatory No. 5. The Defendant, Foseco, Inc., objects to this interrogatory as being overly broad, unduly burdensome, and not likely to lead to the discovery of admissible evidence.
15. As to each product listed in response to Interrogatory No. 5, please describe how each product was to be cut, shaped, scribed, mixed and applied on the job. (In answering this question, give particular reference as to whether or not the materials were to be sawed or cut on the job, blown into confined areas, mixed with water in a cement or paste). ANSWER;
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., incorporates by reference its response to Interrog atory No. 5(b)(5).
16. Based upon the material contents of the asbestos-containing products, the methods of manufacturing, and the method of application, please state which products listed in Interrogatory No. 5 could be applied by a worker without creating dust.
ANSWER: The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. Based on the material contents the method of manufacturing and the method of application, Foseco, Inc. believed that Profax could be applied by a worker without creating dust.
-18-
17. Do any documents, including but not limited to, written memoranda,
specifications, recommendations, blueprints or other written materials of any kind or character
now exist relating to the design and preparation of the products listed in answer to Interrogatory
No. 5? If so, please:
(a) (b)
(c) ANSWER:
List each such written material or document; ^
Identify the person or persons presently in possession of each such document; State where each such document is located.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above.
The Defendant, Foseco, Inc., provides an affirmative response to this Interroga
tory.
(a) No list with regard to the subject matter of this Interrogatory exists, and to require the Defendant to do so would be oppressive and unduly burdensome.
(b) Anthony Money. (c) 20200 Sheldon Road, Cleveland, Ohio.
18. Prior to releasing the products listed in Interrogatory No. S for sale and usage,
were any tests (either animal or human) conducted on said products to determine potential health
hazards involved in the use of, or exposure to, the materials and/or products? If so, please
state:
(a) The name of the products tested and the date of each test; (b) The name, address, and job classification of each individual who
conducted such tests; (c) The results of such tests.
-19-
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. Prior to releasing Profax for sale and usage, the Defendant, Foseco, Inc., did
not conduct or have conducted any tests (either animal or human) on said product to determine potential health hazards involved in the use of, or exposure to, the product.
The Profax product sold by Foseco, Inc. was a hard, pre-formed board that was specifically manufactured to tit the purchaser's ingot molds. No sawing, grinding, or
other manipulation of the product was intended in order for the product to tit within
the ingot mold.
,
^
/
Additionally, prior to beginning general commercial sales of its Profax product, the Defendant's Cleveland facility was inspected by the Industrial Commission of Ohio.
The Industrial Commission of Ohio reported to Foseco, Inc., after being informed that asbestos was used as a constituent part in Profax, that no condition constituting any
health hazard was noted in the plant. Because the Industrial Commission found no health hazard in Foseco, Inc.'s manufacturing facility where raw asbestos fibers were
utilized, Foseco, Inc. reasonably believed that there was no potential hazard with the use of Profax.
19. Does Defendant have or control any documents, including but not limited to,
written memoranda, specifications, recommendations, blueprints or other written materials of
any kind or character relating to the testing of the products listed in Interrogatory No. 5
hereinabove?
~
(a) Identify each such written material or document; (b) Identify each person who presently has possession of each such document;
-20-
(c) State where each such document is located.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., incorporates by reference its response to Interrog
atory No. 12.
20. Were any design changes or modifications made as a result of such tests listed in
answer to Interrogatory No. 18 hereinabove? If so, please state:
(a) The trade name of the product changed or modified;
(b) (c)
ANSWER:
The nature of the change made and the date of such changes or modifications; . The name, address, and job classification of each person in charge of making a change.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., incorporates by reference its response to Interrog
atory No. 18.
21. After releasing for sale, distribution or marketing the products listed in answer
to Interrogatory No. 5, did Defendant conduct any tests (either on animals or humans) to
determine potential health hazards involved in the use of said materials and/or products?
(a) The names of the products tested and the dates of said tests; (b) The name, address, and job classification of each person and/or agency
conducting said tests; (c) The results of said tests; (d) Whether, as a result of any tests conducted, any products were removed
from the market;
(e) The names of all products removed from the market as a result of said tests.
-21 -
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. After releasing the Profax product for sale, the Defendant, Foseco, Inc., did not
conduct any tests (either on animal or humans) to determine potential health hazards
involved in the use of said product. Foseco, Inc.'s Profax product was manufactured to
fit a specific customer's ingot mold. Sawing, cutting, grinding, or other manipulation of
the product was not intended during the installation process. The asbestos fibers
contained in the products were encapsulated within the product by means of the resins
and binders used to manufacture the boards. During the pouring of molten steel, the
products would be exposed to temperatures in excess of 2,000 degrees Fahrenheit. The
amosite and chrysotile asbestos used by Foseco, Inc. in the manufacture of Profax would
experience a thermal transformation as a result of being exposed to such temperatures.
Therefore, Foseco, Inc. did not believe that the installation and use of its Profax product i
would result in the release of any Appreciable amounts of asbestos fibers. t K u*
22. Has Defendant ever conducted or causeid to be conducted any studies concerning
the effects of the inhalation of asbestos dust and/or fibers on workers or other persons applying,
using and/or working around any of the asbestos products manufactured, sold, distributed and/or
relabelled for distribution by you or your predecessor? If so, please state:
(a) The dates and nature of such studies; (b) The names and addresses of persons conducting such studies; (c) The purpose of such studies; (d) Identify and list those persons to whom such reports were given and the
date of such dissemination; (e) State any publication or other written dissemination of the results of such
studies;
(f) (g) ANSWER:
State the nature of any action to eliminate or minimize the inhalation of asbestos dust fibers; and Attach a copy of reports based upon such studies.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., has never conducted or caused to be conducted
any studies concerning the effects of the inhalation of asbestos dust and/or fibers on
workers or other persons applying, using and/or working around any of the asbestos
products manufactured, sold and/ or distributed by them. Foseco, Inc. has never
relabeled any product for distribution or had any of its products relabeled for distribu
tion. By way of further answer, the Defendant, Foseco, Inc. incorporates by reference
its response to Interrogatory No. 21.
INFORMATION ABOUT SAFETY
23. Before placing in the market the asbestos-containing products that Defendant,
mined, manufactured, sold, marketed, installed or distributed on the market, did Defendant make
or cause to be made, any studies to determine whether their asbestos-containing products would
be hazardous to people? If so, please state:
(a) The date of said studies; (b) What studies were done; and (c) The titles of each study.
ANSWER: The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., received a report which reviewed the medical and scientific literature concerning alleged potential health hazards associated with asbestos.
-23-
The date the report was received by Foseco, Inc. is unknown. The report is dated
August 10, 1965, and was prepared by C. Washbourne. Foseco, Inc. did not make, or
cause to be made, the study identified above.
| 24. Please state whether or not Defendant ever conducted or caused to be conducted uy O'
any tests in the field (where asbestos-containing products were applied, removed or utilized) to
determine the nature and extent of asbestos dust and/or fiber exposure to insulators, applicators,
fellow employees, or other workers removing and/or tearing out asbestos-containing products,
and/or other workers in the vicinity thereof? If so, please identify:
(a) (b) (c)
(d)
ANSWER:
The date, place and nature of each and every test; The particular asbestos-containing products to which each test applied; The results of each test with particular reference to the number of asbestos fibers per cubic centimeter of air found at each site; and The persons to whom the results said tests were given and the date of such dissemination.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above.
The Defendant, Foseco, Inc., did not conduct or cause to be conducted any tests in
the fields as set forth in this interrogatory. Further responding, the Defendant, Foseco,
Inc., incorporates by reference, its response to Interrogatory No. 21.
25. Please state whether or not Defendant ever obtained any knowledge concerning
the likelihood of asbestos being hazardous to human health. If so, please state:
u - (a) When Defendant first became aware of the hazardous potential of asbestos dust and asbestos fibers;
(b) The manner in which the Defendant, Defendant's predecessor, or Defendant's subsidiary companies first obtained this knowledge and became aware of said hazards and from what source this information was obtained;
-24-
(c) (d) (e)
ANSWER:
What information was disseminated within Defendant's company, or its subsidiary or predecessor regarding such adverse consequences or effects; Whether any such information is still maintained by Defendant or its subsidiary or predecessor in any written form; The name, address and job classification of the custodian of such information.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., objects to this interrogatory as it rails for scientific
or medical opinions which are beyond the knowledge and expertise of this Defendant.
Additionally, it is impossible for this Defendant to delineate with any accuracy the
information requested in this interrogatory.
26. Please state when Defendant first became aware of the possible association
between inhalation of asbestos dust and/or fibers and the contraction of asbestosis and cancers
including, but not limited to gastrointestinal cancer, laryngeal cancer, renal cancer, lymphoma,
lung cancer and mesothelioma. As to each disease or condition, please state the source of that
information, including a description of all tests conducted relative to the possibility of such a
relationship.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., incorporates by reference its response to
Interrogatory No. 25.
27. Please identify all physicians, industrial hygienists, and other employees (including
their names and addresses) who were employed, retained or otherwise engaged by Defendant
for research, investigation or study concerning asbestos or asbestos-related diseases.
-25-
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., did utilize the services of Thomas Bozich, an
industrial hygienist, on a consulting basis. He has been retained at various times by
Foseco, Inc. since mid-1970s to analyze air samples for all potentially hazardous dust in
Foseco's manufacturing facilities. He has also provided consultation information to Foseco,
Inc. concerning dust extraction equipment. He further assisted Foseco, Inc. in learning,
understanding and complying with the regulations promulgated by OSHA. His last known
address is 403 Katlin Road, Cleveland, Ohio, 44143.
28. As to each person who acted in a medical advisory capacity (as it relates in any
way to asbestos) to Defendant, please list their name, the date individual acted in this capacity,
and that person's current address and job tide.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above.
Foseco, Inc. identifies the following physicians:
Joseph Solomayer, M.D. 25701 North Lakeland Boulevard Euclid, OH 44132 (approximately 1973 to 5/22/81)
Peter Gomos, M.D. 25701 North Lakeland Boulevard Euclid, OH 44132 (5/14/81 to 3/9/82)
r"
-26-
Alan Jones, M.D. do Southwest General Hospital 18697 East Bagley Road Berea, OH 44017 (March of 1982 to February 20, 1994)
Howard VanOrdstrand, M.D. 5 Severance Circle Cleveland Heights, OH 44118
Keith Irish, M.D. do Southwest General Hospital 18697 East Bagley Road Berea, OH 44017
George Wright, M.D. Denver, Colorado
These physicians were hired by Foseco, Inc. to review Foseco, Inc.'s employees'
chest x-rays and perform physical examinations.
29. Please state if any medical officer or industrial hygienist or medical consultant
ever made at any time any recommendations and/or suggestions to Defendant pertaining to the
risks or hazards to persons involved in the manufacture or use of asbestos products and, if so,
please state when, by whom or to whom such recommendations and/or suggestions were made
and the substance of each recommendation.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The physicians listed above in response to Interrogatory No. 27 were hired by
Foseco, Inc. to review Foseco, Inc.'s employees' chest x-rays and perform physical
examinations. The Defendant, Foseco, Inc., used the services of Thomas A. Bozich, an
industrial hygienist, on a consulting basis. He has been retained at various times by
Foseco, Inc. since the mid-1970s to analyze air samples for all potentially hazardous
-27 -
dust in Foseco's manufacturing facilities. He has also provided consultation information
to Foseco, Inc. concerning dust extraction equipment. He further assisted Foseco, Inc.
in learning, understanding, and complying with the regulations promulgated by OSHA.
30. Please state the scientific and/or medical periodicals to which Defendant, its
medical department, research department, industrial hygiene divisions, engineering department
or consulting physicians subscribed between 1945 and 1975.
- '
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., objects to this interrogatory on the grounds that the
information sought is overly broad, unduly burdensome, and not reasonably calculated to
lead to the discovery of admissible evidence. Without waiving said objection, the
Defendant, Foseco, Inc., incorporates by reference, its response to Interrogatory No. 34.
31. State in detail what test, if any, Defendant ever made with regard to quantity,
quality, or threshold limit values of asbestos dust, fibers or particles to which workers were
exposed while using, working with and/or around, installing and/or applying your asbestos-
containing products.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., objects to this interrogatory on the grounds that the
Defendant does not comprehend or understand the interrogatory given its overly broad
scope. In an attempt to be responsive, and subject to what Foseco, Inc. believes this
interrogatory is attempting to address, the Defendant, Foseco, Inc., states that it did not
-28-
perform any air samples, tests, or other activities to determine the amount of asbestos fiber allegedly released into the air during the handling, application, or installation of its hot top products. Foseco, Inc.'s Profax product, as listed in its response to Interrogatory No. 5, was manufactured to fit a specific customer's ingot mold. Sawing, cutting, grinding, or other manipulation of the products was not intended during the installation process. Foseco, Inc. did not feel that the installation and use of its hot top products would result in the release of any appreciable amounts of asbestos fibers during application.
Ted Jago, a former Foseco, Inc. employee, did test the hot top products to determine if any asbestos would have remained after the products had been exposed to molten steel. The tests were performed at Foseco, Inc.'s Cleveland facility. Mr. Jago exposed samples of the hot top products to the temperatures that the products would experience during use. The product residue was then examined, and it was determined that no asbestos survived. Thus, Foseco, Inc. believed that use of the product would result in the asbestos contained therein being destroyed during use. Mr. Jago did not retain any documentation concerning the tests which he performed. The tests were performed by Mr. Jago in 1971 and/or 1972. Mr. Jago reported his findings to his supervisor, Mr. Ron Ruddle.
32. For each test described in Interrogatory No. 31, please give the name of the person conducting the test, the date of the test, and attach true copies of any documents, including but not limited to, reports findings or memoranda concerning such tests or studies.
-29-
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., incorporates by reference its response to Interrogatory No. 31.
33. Please state the year that Defendant was first advised of either threshold limit values or maximum allowable concentrations of both asbestos dust and total dust by the American Conference of Governmental Industrial Hygienists and state the name of the employee/official of the company receiving such advice. ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. In 1965, Fred Eastwood, Vice President of Foseco, Inc., was advised concerning the threshold limit values recommended by the American Conference of Governmental Industrial Hygienists by the Ohio Industrial Commission.
34. Does Defendant maintain a library dealing with industrial hygiene, medicine, safety and engineering and/or research? If so, state:
(a) The date each such library was established; (b) The location of each library; (c) The name(s) of the librarian(s) since 1930; (d) List all journals subscribed to by you concerning asbestos, industrial
hygiene, medicine, safety, and/or engineering; (e) List all books and articles dealing with asbestos and asbestos-related
diseases and the date acquired. ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., maintained an informal technical library which was
-30-
located at 20200 Sheldon Road, Cleveland, Ohio. Upon information and belief, the facility was closed in 1979. No records exist with regard to the content of the library. The materials contained in the library were taken by employees upon its closing. The Defendant, Foseco, Inc. has no further information which would be responsive to any additional subparts of this interrogatory.
35. Did Defendant in the 1920's or 1930's commission, or participate in the arrangements with Metropolitan Life Insurance Company for studies at the Trudeau Foundation at Saranac Lake, New York, concerning the effect of inhalation or ingestion of asbestos fibers upon human and/or animal bodies. ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., did not commission or participate in the arrange ments with Metropolitan Life Insurance Company for studies at the Trudeau Founda tion at Saranac Lake, New York, concerning the effect of inhalation or ingestion of asbestos fibers upon human and/or animal bodies.
36. When was Defendant first aware of reports of studies of the Trudeau Foundation at Saranac Lake, New York, entitled "Effects of the Inhalation of Asbestos Dust in the Lungs of Asbestos Workers" by A.J. Lanza, Assistant Medical Director published in the J. Public Health Report, Vol. 50, No. 1, dated January 4, 1935 ("Lanza Report")? ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., does not know when, if ever, anyone in its employ
-31-
became aware of the article listed. 37. Please state whether the Defendant at any time has been a member of any "trade
organization" or "trade association" composed by other manufacturers, miners, distributors, and/or sellers of asbestos-containing products and, if so, please identify the name and address of each such association or organization, the dates of membership, and the names of any publications issued or written by such association or organization. ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., has been a member of The Refractories Institute since 1988.
38. With respect to each trade organization or association listed in answer to Interrogatory No. 37, please state whether the minutes of the group's meetings and any correspondence between the members of such groups concerning the hazards of asbestos exposure are available. ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., since joining The Refractories Institute in 1988 is unaware of any minutes or correspondence between members wherein the hazards of asbestos exposure were addressed.
39. Please identify by name the technical and trade association periodicals to which the Defendant subscribed, and state whether the Defendant had knowledge of any articles being printed, or withheld from printing, in said periodicals pertaining to the potential hazards of
^
-32-
asbestos. If so, please state the following:
(a) (b) (c) (d)
(e)
ANSWER:
The title of each such article; The periodical in which each such article was published; The date each such article was published; A detailed explanation of the reason for withholding any such article for printing; Produce documentation which refers, alludes or mentions articles which were withheld for publication.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., objects to this interrogatory on the grounds that the
information sought is overly broad, unduly burdensome, and not reasonably calculated to
lead to the discovery of admissible evidence. Without waiving said objection, the
Defendant, Foseco, Inc., incorporates by reference its response to Interrogatory No. 34.
Further, the Defendant, Foseco, Inc., is not aware of any articles being withheld from
printing pertaining to the potential hazards of asbestos in any periodical.
40. Please state whether, prior to 1975, the Defendant sponsored, or attended any
meeting, seminar, conference, convention or legislative hearing where the subject of
occupational health and exposure to asbestos was discussed and, if so, please state the date and
place of such meeting and the name and address of any speakers or participants. ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above.
The Defendant, Foseco, Inc., upon information and belief, prior to 15)75 did not
sponsor or attend any meeting, seminar, conference,.convention or legislative hearing where
the subject of occupational health and exposure to asbestos was discussed.
-33-
WARNINGS/SALES PROMOTION
41. As to each product listed in response to Interrogatory No. 5, please state
whether Defendant, at any time, published and/or distributed any printed materials, including
but not limited to brochures, pamphlets, catalogs, packagings or other written materials of
any kind or character that contain any warnings, cautions, caveats or directions concerning
the possible health effects of the products on a person. If so, please state as to each product:
(a) The name of each relevant product; (b) The wording of each such warning; (c) A description of each such printed material; (d) The method used to distribute the warning to persons who are likely to
use the products; (e) The date each such warning was issued; (f) Whether any warning accompanied any of your asbestos-containing
products' sales literature, handout or pamphlets; (g) Please attach a copy of the warning and date said warning was issued; (h) The name, address, and job classification of each person who presently
has possession of the above-described documents; (i) The name or names and addresses of the company who provided,
produced or manufactured the boxes or containers on which the warning appeared and dates these boxes with the warnings appeared.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., did not believe that its Profax product posed any
, health hazard to end users. Notwithstanding this belief, Foseco, Inc., pursuant to the^y
OSHA regulations, supplied purchasers of Profax with Material Safety Data Sheets which
contained information concerning the Threshold Limit Values for asbestos dust. The
Material Safety Data Sheets further advised the purchasers of Profax that the product did,
in fact, contain asbestos. Upon information and belienf,,,jt.hJekfiZrst Material Safety Data Sheet
would have been supplied to purchasers of Profax in late 1971.
Hr -34
Further responding, in 1972, Foseco, Inc., pursuant to the OSHA regulations, began
to place a caution label on the packaging for its Profax product. The caution label was first
used on or about September 1972. The caution label continued to be applied to Profax
until the removal of asbestos from the product in July 1976. The caution label read as
follows:
CAUTION CONTAINS ASBESTOS FIBERS
AVOID CREATING DUST BREATHING ASBESTOS DUST MAY CAUSE BODILY HARM
/#'
The caution label was affixed to the packaging of the product. The label was 2%
inches by 4Vi inches, orange semi-gloss in color with black print.
42. Has sales material been prepared by Defendant or its agents for purposes of
marketing or advertising the asbestos products listed in answer to Interrogatory No. 5? If so,
please state:
(a) (b)
ANSWER:
(c) (d)
The name and address of each person or entity who prepared same; The name, address and job title of each person who presently has possession of same; The date same was prepared; The media used to disseminate the sales material.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., did have sales material prepared for the purpose
of marketing and advertising the product listed in response to Interrogatory No. 5.
(a) Unknown. (b) Anthony Money, Vice-President. (c) Unknown. (d) Upon information and belief, the sales literature would have been
hand-delivered to the appropriate persons employed by the steel mills.
-35-
43. Has any written material of any kind or character been prepared by Defendant,
Defendant's predecessor or any of the Defendant's subsidiary companies or their agents
indicating how the products listed in answer to Interrogatory No. 5 should be used or
maintained by the ultimate user? IF so, please state the following:
(a) The name, address and job classification of each person who prepared same;
(b) The name, address and job classification of each person who presently has possession of same;
(c) The dates and manner in which said material was distributed to purchasers of the products in answer to Interrogatory No. 5.
ANSWER: The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., incorporates by reference its response to
Interrogatory No. 42. Further responding, the Defendant states that the sales literature
outlined how Profax was to be applied to the ingot molds. Because the Profax product
was meant to have a single use, no information was provided concerning their
maintenance.
44. Was any written material of any kind prepared by Defendant and distributed to
those individuals listed in response to Interrogatory No. 9? If so, please state the following:
(a) Identify the written material by content and date; (b) To whom was it delivered. ANSWER: The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., objects to this interrogatory as being overly broad,
and unduly burdensome. Even if this interrogatory was limited in scope and time, the
Defendant, upon information and belief, would be unable to identify all written
- 345 -
materials that its sales personnel provided to ARMCO/AK Steel, Middletown plant.
Upon information and belief, the Defendant is unaware of any materials being sold to
ARMCO/AK Steel, Hamilton Plant.
45. Does Defendant contend that asbestos-containing products can be manufactured
so as to eliminate all potential health hazards to persons working with or around, installing or
applying same? If so, please state the following:
(a)
(b) (c)
(d) (e)
ANSWER:
The date that Defendant first determined that another product could be used in place of asbestos; The chemical of the substitute; Whether the substitute is suitable for the purpose for which they are to be used; Whether Defendant used the substitute for asbestos [prior] to 1971; Whether Defendant ever used the substitute for asbestos for high or low heat insulation.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., objects to this interrogatory on the grounds that it
is overly broad and vague.
46. Did Defendant give any warnings to ARMCO/A.K. Steel Middletown Plant
and/or ARMCO A.K. Steel Hamilton Plant regarding the potential health hazards of any
product listed in response to Interrogatory No. 5. If yes, please state:
(a) Name of person most knowledgeable about this communication; (b) Name of person at ARMCO/A.K. Steel Middletown Plant and/or
ARMCO/A.K. Steel Hamilton Plant most knowledgeable about this communication; (c) Dates of each communication; (d) Contents of each communication.
-37-
ANSWER: The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., believed that its Profax hot top product did not ' ' ^ ^
pose any potential health hazard to steel mill employees. The product was a solid/bonded board type material which was specifically manufactured to fit the Middletown Plant's ingot molds. No manipulation, cutting, grinding, sawing, etc. of the product was intended. Notwithstanding this belief, Foseco, Inc. undertook actions to comply with the OSHA regulations that came into effect. Pursuant to the OSHA regulations, Foseco, Inc. provided Material Safety Data Sheets to the ARMCO/A.K. Steel, Middletown Plant. The first Material Safety Data Sheets, upon information and belief, were supplied to Foseco, Inc.'s hot top purchasers in 1971. As new information became available to Foseco, Inc., updated Material Safety Data Sheets would be provided. Information concerning ventilation^and/or respirator protection would be outlined on the Material Safety Data Sheets. Further, discussions with purchasers of Foseco's hot top products with regard to OSHA workplace regulations addressed these subjects.
Further responding, in 1972, Foseco, Inc., pursuant to and in compliance with the OSHA labeling requirements, began to place a caution label on the packaging of its Profax product. Upon information and belief, the caution label was first used on or about September 1972. The caution label continued to be applied to Foseco's Profax product until the removal of asbestos from the product in July 1976. The caution label read as follows:
-38-
A
CAUTION CONTAINS ASBESTOS FIBERS
AVOID CREATING DUST BREATHING ASBESTOS DUST MAY CAUSE BODILY HARM
The caution label was affixed to the packaging of the product. The label was
2lh" by 4W\ orange semi-gloss in color with black print.
Foseco, Inc. also worked directly with personnel at ARMCO/A.K. Steel,
Middletown Plant to develop an asbestos-free product which would be acceptable. By
June 1973, ARMCO Steel had accepted and approved an asbestos-free hot top product *
manufactured by Foseco, Inc.
Anthony Money would be most knowledgeable concerning these matters. It is
unknown who would be most knowledgeable concerning the communications at
ARMCO/A.K. Steel, Middletown Plant. Foseco, Inc. is not aware of ever having sold
asbestos-containing products to ARMCO/A.K. Steel, Hamilton Plant.
KNOWLEDGE OF PREVIOUS INJURIES 47. Did any person prior to 1970, file a claim against any Workers' Compensation
carrier covering Defendant alleging that he or she contracted a disease as a result of exposure
to asbestos? If so, please state the following:
(a)
(b) (c) (d)
ANSWER:
A list of each such claim by claimant's name, date filed, the caption and jurisdiction involved; The disease alleged in each such claim; A brief summary of the disposition of each such claim; and The name, address* and job classification of the person or persons having custody of the records pertaining to each such claim.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., objects to this interrogatory on the grounds that
-39-
the information requested is irrelevant to the current litigation, is barred by the
collateral source rule, and is not reasonably likely to lead to the discovery of admissible
evidence. Reserving said objections, Foseco, Inc. provides a negative response to this
interrogatory.
48. Did Defendant receive notice prior to 1968 that any person was claiming
injury as a result of using asbestos products manufactured, sold, installed, and/or distributed
by Defendant? If so, please state:
(a) The name and address of each claimant; (b) The date of notice of each claim; (c) A description of the claim; (d) The type of injuries allegedly sustained; (e) The name and address of each attorney representing the individuals
making such claims; (f) The style and court number of each such claim; (g) The resolution of each claim.
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., provides a negative response to this interrogatory.
PLAINTIFF/DECEDENT 49. Has Defendant obtained statement from any witnesses including the Plaintiffs?
If so, please:
(a) ANSWER:
List each witness who has given a statement and the name, address, and job title of each person having custody of any such statement.
The following response is provided reserving all MGeneral Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., has not obtained a statement from any witness,
including the Plaintiffs.
-40-
50. Do you contend that the Plaintiff/Decedent improperly used those products
listed in response to Interrogatory No. 5? If so, please set out in detail in what respect the
product was improperly used?
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., states that discovery has not yet been completed.
51. As to the ARMCO/A.K. Steel Middletown Plant and/or ARMCO/A.K. Steel
Hamilton plant, and as to each Plaintiff/Decedent, please state whether Defendant contends
that there was any substance other than asbestos which contributed or caused
Plaintiff/Decedent's injuries. If your answer is yes, please state the following:
(a) (b)
ANSWER:
The facts upon which you rely; The identity of the sources upon which you rely which substantiate these facts.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., states that discovery has not yet been completed.
RESPIRATORS
52. Would any respirator, mask or other breathing devices prevent inhalation of
the asbestos dust and fibers contained in products listed in answer to Interrogatory No. 5? If
so, please state:
(a) When the respirator was sold; (b) A detailed description of such respirator or other breathing devices,
including name of manufacturer and model number; (c) The basis of your claim that such respirators or other breathing devices
will prevent die inhalation of such dust and fibers;
-41 -
(d) (e) ANSWER:
Identify any tests performed regarding the efficaciousness of such respirators and other breathing devices in preventing the inhalation of asbestos dust and fibers including date, title, author and number; List all documents which mention, allude or refer to tests performed on breathing devices which prevented the inhalation of asbestos dust and/or fibers.
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined
above. The Defendant, Foseco, Inc., objects to this interrogatory as irrelevant, overly
/' ' jj-Lts-- broad and unduly burdensome. Foseco, Inc. believes that respirators, masks, or other
breathing devices can be employed to prevent the inhalation of asbestos dust and fibers.
Further responding, Foseco, Inc. incorporates by reference its response to Interrogatory
No. 16.
53. Does Defendant expect to call witnesses at the trial of this case? If so, please
state the following:
(a) Their identity, last known address; (b) The subject matter on which the expert is expected to testify; (c) The expert's specific conclusion and specific opinions and the specific
basis therefore; (d) The expert's qualifications to render the opinions set forth above; (e) Whether any person identified in sub-paragraph (a) above has provided
a report or other communication to you, and if so, identify such document or report; (f) Identify all documents that you have provided to each person identified in response to sub-paragraph (a) above; and (g) Describe in detail the education and work history of, and identify any books, treaties, aside, published and unpublished reports, studies or other scholarly works authored by any individual identified in response to sub-paragraph (a) above. Alternative, in lieu, of said response, attach a copy of a resume or curriculum vitae and a list of publications to your answer.
-42-
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., will identify its witnesses pursuant to the scheduling order entered by the court.
54. Please state the name and last known address of each expert witness who is not retained or employed for that purpose who is an employee of Defendant and will render an opinion within his expertise at the time of trial. ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., incorporates by reference its response to Interrogatory No. 53.
55. Does Defendant admit that service of process was properly had on it in these cases? If not, please state why. ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., is not presently aware of any deficiencies with regard to service of process.
-43-
56. Does Defendant have policies of insurance that might cover the claims that have been made by the Plaintiffs herein? ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., does have policies of insurance which may cover the claims which have been brought by the Plaintiffs.
57. Please state the name and address of each person who has knowledge of relevant facts regarding claims and defenses of this lawsuit. ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., incorporates by reference its response to Interrogatory No. 53.
58. State the last date that this Defendant sold, distributed, manufactured, installed, and/or otherwise placed asbestos-containing products into the stream of commerce.
-44-
ANSWER:
The following response is provided reserving all "General Objections" outlined above. The Defendant, Foseco, Inc., incorporates by reference its response to Interrog atory No. 5(b)(3).
Kathleen A. Pettingill (0013443) BAKER & HOSTETLER llp 3200 National City Center 1900 East 9th Street Cleveland, Ohio 44114-3485 (216) 621-0200 Attorneys for Defendant Foseco, Inc.
MBL2106:INTERROG:FOSECO:BLAKE.INT jck 04/24/97
-45-
CERTIFICATE OF SERVICE
The foregoing Responses of Defendant Foseco, Inc. to Plaintiffs' Master Set of Interrogatories were served upon the following by regular U.S. mail, postage prepaid, and. in addition, notice of the filing of the foregoing was sent by regular U.S. mail, postage prepaid, this 25th day of April, 1997, to all Counsel of Record/Defendant Corporations whose addresses are known to me.
Steven D. Wolens, Esq. Baron & Budd the Centrum Suite 1100 3102 Oak Lawn Ave Dallas TX 75219 Attorney for Plaintiffs
Andrew S. Lipton, Esq. Manley, Burke, Lipton & Cook 225 West Court St Cincinnati OH 45202 Attorney for Plaintiffs
IN THE COURT OF COMMON PLEAS BUTLER COUNTY, OHIO
ROGER DALE BLAKE, et al., Plaintiffs,
vs. A-BEST PRODUCTS COMPANY, et al.,
Defendants.
STATE OF OHIO
) Case No. CV96 01 0191
) (Hon. George Elliott) )
)
)
)
) )
) )
)
VERIFICATION
PERSONALLY APPEARED before me Anthony Money, who, being duly sworn,
deposes and says: That he is the Vice-President of Foseco, Inc., a corporation, the Defendant
in the above captioned matter; that he has read the foregoing Responses to Interrogatories
Directed to Defendant, Foseco, Inc., and knows the contents thereof; that the same is true and
correct as therein stated, save and except those matters stated on information and belief, and as
NOTARY PUBLIC FOR OHIO
MY COMMISSION EXPIRES: mari a;,:: tatws
--fv.r; public err muumo My Camnr.issiorJ Expires April 8, 1998.